Program 2020

OBS! Exkursionen kring Hylte med Bertil Holmén 16 maj 2020 ställs in p.g.a. coronapandemin! 

Förhoppningsvis kan vi genomföra exkursionen till hösten. 


OBS! Exkursionen till Borrås Skåra med Inger Lundqvist 13 juni 2020 ställs in p.g.a. coronapandemin! 

Förhoppningsvis kan vi genomföra exkursionen till hösten. 


Hemsidan kommer uppdateras, när vi vet mer. 


Måndag 20 januari 2020 kl. 19.00-21.00
Månadsmöte

OBS! I nya klubblokalen i IOGT/NTO-huset, Muraregatan 30, Halmstad 

JADE – en dyrkad tuffing
Carl-Johan Lindén
 har skrivit en uppsats om jade. Carl-Johan har analyserat olika smycken som i handeln betecknats som jade. Resultaten visar att en seriös försäljare är mån om sitt rykte, medan risken att köpa en falsk jade är påtaglig från en gatuförsäljare i jade-länder.  

———————————————————–

Måndag 17 februari 2020 kl. 19.00-21.00
Månadsmöte

OBS! I nya klubblokalen i IOGT/NTO-huset, Muraregatan 30, Halmstad 

Utforskningen av månens geologi
Lars Landin
 berättar i ord och bild om månen.
Med anledning av att den första människan landade på månen för 50 år sedan, har Lars gjort en sammanställning av forskningen om månens geologi.

———————————————————–

Måndag 2 mars 2020 kl. 18.30 
Årsmöte 

I nya klubblokalen i IOGT/NTO-huset, Muraregatan 30, Halmstad

  1. Årsmötesförhandlingar
  2. Föredrag av Per Ahlberg, Lunds universitet: ”Kina-ett land i förändring och en stormakt inom geologi och paleontologi”
  3. Kaffe med tilltugg
  4. Lotterier

Alla medlemmar välkomnas!

———————————————————–

Föreläsning efter årsmötet Plats som ovan Kina – ett land i förändring och en stormakt inom geologi och paleontologiPer Ahlberg, Lunds Universitet Kina har utvecklats i en rasande takt under de senaste decennierna och ”Mittens rike” intar idag en viktig position inom geologisk och paleontologisk forskning. Per Ahlberg har besökt många av landets geologiska sevärdheter sedan början av 90-talet. I en bildkavalkad kommer vi att få en inblick i exceptionellt välbevarade fossil och geologiska tidsgränser i Kina.
Bilden: Huangguoshu-fallen i Guizhouprovinsen, södra Kina.
OBS! Inställd!
Måndag 6 april kl. 19.00 Månadsmöte, Muraregatan 30, Halmstad
Den stora smällen – en berättelse om hur Siljansringen bildades


OBS!
Denna föreläsning flyttas till hösten 2020 p.g.a. myndigheternas rekommendationer för folksamlingar under vårens Coronavirus-pandemi.

Sanna Alwmark, Lunds Universitet Varje år landar ca. 30 000 ton utomjordiskt material på jorden. Lyckligtvis är det här materialet nästan uteslutande bara rymddamm och en och annan meteorit. Men ibland krockar jorden med stora himlakroppar. Vad händer då? Hur gick det till när Siljansringen bildades?
Bilden: Siljansringen.

OBS! Inställd!
Lördag 16 maj Exkursion kring Hylte
Jättegrytor, Skogsgärdeeken, kvartsstenbrott, berghäll med skåror, Nissaryds Skans, Bertils arkivmuseum
Plats: Nordvästra delen av Hylte kommun Samling: I Fegen, parkeringen vid sjön kl. 10.00 Bertil Holmén leder exkursionen, som beräknas sluta ca kl 17. Kontakt: Bertil Holmén, Nissaryd, 0345 130 12

Förhoppningsvis kan exkursionen genomföras till hösten.

Vandringarna är på skogsbilvägar. Verkar de långa kan det ordnas tillstånd att köra bil, gärna då med högre fyrhjulsdrivna bilar.
Berghäll med skåror

1. Jättegrytorna i Stenkittlabergen: På en liten berghäll finns två jättegrytor från istiden. Den största är 60 cm i diameter och 1 m djup. Vandring 800 m och tillbaka. 2. Skogsgärdeeken: Hallands största ek, 8,5 m i omkrets. Eken är nu död, men högstubben finns kvar. Eken är ihålig, det sägs att man kunde duka kaffebord för sju gäster inne i eken. 3. Kvartsstenbrott: Ett litet stenbrott 5×15 m, 5 m djupt, vattenfyllt. Det var i början på 1900-talet som här bröts kvarts, som kördes med bil till Torups station för vidare transport till glasbruken. Vandring 400 m och tillbaka. 4. Berghäll med skåror: På en slät berghäll finns ett tiotal raka skåror i vinkel mot klyvriktningen. De är mellan 1 och 4 cm djupa med ett varierat avstånd av 10 till 50 cm. Experter har varit på plats, men ingen kan bestämt säga, om skårorna är från istiden, eller om de har gjorts senare av människor. Men nu får vi väl en lösning? Vandring 500m och tillbaka. 5. Nissaryds Skans: En förskansning byggd med höga jordvallar vid ett tvångspass, där Nissastigen gick mellan Nissan och en stor oframkomlig mosse. Hur gammal den är, vet vi inte, men Gustav Vasa lät förstärka den 1540. Skansen var som skydd när danska härar kom Nissastigen på väg norrut. Vi har också andra berättelser om hur kungliga sällskap färdades på Nissastigen. 6. Bertil Holméns arkivmuseum: Där finns bara en liten stensamling, men mycket kameror, träsaker och många andra intressanta grejer. Kanske tid till en kort filmvisning.